Skenevalelääkärin tutkimukset jatkuvat taas

Korona vei meiltä kahden vuoden Alfaconit, mutta nyt kun tapahtuma taas pidetään, on aika palata perinteisiin! Jo toisesta Alfaconista alkaen olen toiminut virallisena skenevalelääkärinä ja tuottanut vuosittain pienen puolitotisen kyselyn pöytäroolipeliskenen tilasta. Osa kysymyksistä pysyy vuosittain samana, mutta kuten kaikissa kunnon kyselyissä, tässäkin vaihtuu ajoittain teema – tällä kertaa sitä ei tarvinnut pitkään miettiä, koska koronapandemian aikana en kyselyä tehnyt.

Koska Pelaajabarometrin kaltaiset oikeat tutkimusdatat ovat väistämättä niin laajan aihevalikoiman settejä, niistä on turha löytää tietyn peliharrastuksen trendien muutoksia. Harrastajakyselyt tuottavat kuitenkin myös ihan oikeaa tietoa. Ensimmäisen kerran toteutin kyselyn vuonna 2018 ja siihen vastasi 27 ihmistä, seuraavana vuonna 2019 vastaajia oli 29 ja vuonna 2020 vastaajia oli jo 50.

Tämän kyselyn tulosten perusteella ei voi vetää johtopäätöksiä vaikkapa siitä, mikä D&D edikka on paras tai montako larppaajaa myös pöytäroolipelaa. Siihen tarvittaisiin laajempi satunnaisotanta. Mutta koska levitän tätä kyselyä harrastajaryhmissä somessa, siihen vastaa muutkin kuin pari kaveriani ja sen kautta voidaan saada tietoa ainakin niissä piireissä liikkuvista trendeistä.

Linkki kyselyyn: https://forms.gle/BuREipE9qSR7WZ1a9

Kysymykset koskevat pöytäroolipelaamista ja vastaajiksi toivon kaikenlaisia ihmisiä, joille pöytäroolipelaaminen on harrastus. Linkkiä saa jakaa omille pelikavereille ja kaikille foorumeille ja somesivuille missä suinkin pöytäroolipelaajia pyörii.

Tuloksia julkaisen Alfaconin avajaisissa reilun viikon päästä ja kirjoittelen niistä myöhemmin pidemmälti tänne blogiin. Kuka tietää, ehkä joskus tästä datasta on jotain tutkimuksellistakin hyötyä. Nyt odotan eniten, että kuulen minkälaiset asiat puhututtavat, innostavat ja mietityttävät harrastajia juuri nyt.

Skenevalelääkärin diagnoosikysely ei toki ole ainoa laatuaan. Roolipelitiedotuksessa on esimerkiksi käsitelty Roolipelaajien Suomi Facebook-ryhmässä toteutettua Mitä pelasit viimeksi -kyselyä.

Advertisement