Alfacon 2023

Alfacon on niitä tapahtumia, jotka lataavat virtaa skeneaktiivin akkuihin ja joista palaa kotiin inspiroituneena eikä takki tyhjänä. Liekö se ne Opiston keittäjien herkulliset banaaniletut vai vuosi vuodelta paremmin fasilitoidut työpajat – en tiedä. Joku taika siinä on!

Alfacon – Positiivisia pelejä ja pelaamista järjestettiin pitkän odotuksen jälkeen 10.-12.2.2023 tuttuun tapaan Mikkelissä Otavan opistolla. Olen onnistunut osallistumaan kaikkiin Alfaconeihin ja pääjärjestänytkin yhden Arttu Hanskan kanssa. On ollut upeaa seurata tapahtuman kehitystä, erityisesti sitä miten tapahtuman keskustelukulttuuri on koko ajan parantunut inklusiivisempaan ja syvällisempään suuntaan. 

Monelle conien suurin anti on ihmisten tapaaminen ja käytäväkeskustelut, mutta minä olen ohjelmaihmisiä, etenkin Alfaconin kaltaisissa työpajamaisissa tapahtumissa joissa ohjelmassa oikeasti pääsee tekemään itse. Näin pandemian jälkeen ihan pelkkä kaltaisteni keskellä hengailu oli kyllä minullekin yllättävän antoisaa. Tässä kuitenkin tuumailuja erityisesti ohjelman annista.

Silloin kun itse aloitin harrastuksen, 0-sessiosta ei vielä tiedetty mitään. Nyt siitä puhuttiin isolla porukalla yksityiskohtia ja käytännön vinkkejä viilaten Petri Leinosen työpajassa. Vaikka toki joitain kampanjan valmistelukeskusteluja on aina osattu käydä, vielä viime vuosinakin on ollut vaikea löytää oikeasti toimivaa muistilistaa tai ohjetta nollapelikerran tueksi. 

Erityisen kiinnostavia erimielisyyksiä herätti pohdinta siitä, kuuluuko hahmonluonti oleelliseksi osaksi 0-sessiota vai ei. Todennäköisesti kirjoitan aiheesta vielä itsekin lisää, mutta tämä erimielisyys oli konkreettinen esimerkki siitä, miten Alfaconissa eri kuplat kohtaavat ja keskustelevat.

Minun 0-sessioihini yleensä kuuluu jokin osa hahmonluontia, etenkin Noppatuuri-peleissä, joissa yleisön on hyvä päästä tutustumaan hahmoihin nopeasti. Ymmärrän kyllä hyvin niitäkin, jotka mieluummin puhuvat muusta ja tekevät hahmot sitten ehkä jopa ihan erillisessä valmistelusessiossa tai itsenäisesti.

Aleksi Nikulan “Kampanja karilla? Työkaluja loppuunpalamisen ehkäisemiseen ja siitä selviämiseen” -työpaja osui hyvin lähelle omaa sydäntä. Olen käynyt läpi ihan diagnosoidun työuupumuksen, mutta myös monta diagnosoimatonta uuvahdusta – olen itseasiassa edelleen toipilas. Vaikka oman uupumisen pohjasyy minulla ei ole liittynyt peliharrastukseen, ylikuormitus on vaikuttanut niin pelinjohtajuuteen kuin skeneaktiiviuteenkin. Tässä pajassa puhutti erityisesti uupumisoireiden yleisyys skenessä.

Pajassa keskusteltiin läpi paitsi ihan perusteita siitä mikä ihmisiä uuvuttaa, myös juteltiin omakohtaisemmista kokemuksista. Lääkkeeksi pajan keskusteluissa todettiin, että uupumisen merkit ovat turhan huonosti tunnettuja, jolloin burnari pääsee usein yllättämään ainakin ensimmäisellä kerralla.

Ahkeruuden ihannointi yhteiskunnassamme ujutaa lonkeronsa myös tähän skeneen. Oli mukavaa ja tervehdyttävää jutella ongelmasta seurassa, jossa tiedostettiin ja hyväksyttiin että burnout on aivan oikea juttu eikä sitä tarvinnut hävetä. Tämäkin on aihe, joka todennäköisesti poikii lisäpohdintaa vielä tännekin blogiin. 

Koska Alfaconissa oli kaksi ohjelmaträkkiä päällekäin, kaikkeen ei millään voinut osallistua. Erityisesti jäi harmittamaan, etten päässyt Kristel Nybergin PbtA-konseptista peliksi -pajaan. Powered by the Apocalypse -pelit ovat minulle yleensä aina hittejä ja tykkään Kristelin Tivolista kuin hullu puurosta. Olisi ollut todella kiinnostavaa päästä kurkkaamaan PbtA-pelien konepellin alle ja kuulla kokemuksia oman pelin tekemisestä. 

Aika ei kuitenkaan juuri nyt ollut oikea alkaa itse kehittämään peliä, joten päätin sen sijaan mennä Mirka Oinosen Monimuotoiset pelimaailmat – inklusiivisemman maailmankirjoittamisen työpajaan, enkä kyllä kadu sitäkään! Paja oli minulle monilta osin kertausta, mutta osui juuri oikeaan hetkeen, koska olen kirjoittamassa itselleni hahmoa erääseen larppiin ja siinä samalla tulee aina tehtyä maailmanluontia. Kaipasin juuri tällaista muistutusta inklusiivisuusteemoista ja erilaisista tavoista kirjoittaa toimivia erilaisia hahmoja, etenkin kun kyseisen larpin settinki on varsin epäinklusiivinen feodaaliyhteiskunta. 

Toinen paja, jonka missasin ja jota harmittelen edelleen oli Pekka Hännisen Positiivisten pelien vetäminen -työpaja. Olen pelaajana, mutta ehkä erityisesti pelinjohtajana vähän sellainen kurjuudessa rypijä, joten olisi ollut todella kivaa pohtia, miten saada iloa irti positiivisista teemoista. Etenkin sellainen Star Trek -henkisen utopiamaailman pitäminen yhtä aikaa positiivisena tulevaisuuden kuvana mutta kuitenkin kiinnostavana seikkailupaikkana on aina kiinnostava haaste.

Alfacon alkoi larppaajien Opistolla vuodesta 2013 alkaen järjestämän X-Con tapahtuman vanavedessä ikään kuin sisarustapahtumana. Osallistuin itsekin yhteen X-Coniin ennen ensimmäistä Alfaconia, saattoipa olla että juuri X-Conissa kuulin Alfaconista. Sittemmin pöytäroolipeliskene vei mukanaan ja larppaamiseni oli harvempaa, joten X-Coniinkaan ei tullut mentyä vaikka se todella positiivinen tapahtumakokemus olikin. Olen itse palaillut larppiharrastuksen pariin vähän puolivahingossa aika rytinällä, joten nyt voisi taas olla tarpeen tuulettaa ajatuksia oman kuplan ulkopuolelta larppiteoriastakin. 

Toisin kuin Alfacon, X-Conin takana ei ole Suomen roolipeliseura ry, joten en tiedä sen järjestäjätahosta juurikaan. Verkkosivutkaan eivät tällä hetkellä ole käytössä. X-Conin kohtalo pohdituttikin Alfaconin kävijöitä illan vapaamuotoisissa käytäväkeskusteluissa, koska koronan alta perutulle tapahtumalle ei ole kuulunut vielä jatkoa – jos joku tietää siitä jotain, kertokaa! Olisi sääli, jos tällainen tärkeä tapahtuma katoaa Suomen conikartalta!

Advertisement