Näin olet hyvä roolipelaaja

Millainen on hyvä roolipelaaja? Vastaus on tietenkin jonkun verran mielipidekysymys, joten tämäkin kirjoitus kannattaa ottaa yhden pelaajan ja pelinjohtajan mielipiteenä.

Yleisesti pöytäroolipeleissä hyvän pelaajan pohjataitoihin kuuluu kohtuulliset käytöstavat ja sosiaaliset taidot. Kovin kontroversiaalia ei varmasti ole lisätä listaan, että hyvä roolipelaaja kunnioittaa pelikavereita, keskittyy peliin ja noudattaa yhdessä sovittuja sääntöjä.

Näiden perusjuttujen jälkeen aletaan kuitenkin valua mielipideasioihin. 

Kysy tarkentavia kysymyksiä

Kysymällä kysymyksiä muiden pelaajien hahmoista ja pelinjohtajan kuvailemasta maailmasta ilmaiset olevasi kiinnostunut asiasta ja tarkennat myös, mikä sinua kiinnostaa. Lisäkysymykset ehkäisevät myös virheellisiä oletuksia, jotka saattaisivat puraista takamukselle vaikkapa yllättävässä taistelutilanteessa. 

Joillekin pitkät kuvailukertomukset ovat pitkästyttäviä, kyselemällä saatu tieto usein on helpompi muistaa. Kysymyksiä voi kysyä niin pelaajana kuin hahmonakin – erityisesti, jos hahmosi on yrmy, ujo tai liian pöyhkeä kyselemään voit pelaajana esittää kysymykset. 

Kehu kun on kehuttavaa

Roolipelatessa laitamme ideamme ja improvisointimme toisten arvioinnin kohteeksi ja kovanaamaisinkin konkaripelaaja saattaa syvällä sisimmässään potea epävarmuutta taidoistaan. Usein muistamme kehua aloittelijoita, mutta vaikka olisit aika varma, että konkaripelaajasi tietää kyllä olevansa ilmiömäinen eläytyjä, tekee hyvää sanoa se ajoittain ääneen. Kehua kannattaa niin pelaajia kuin pelinjohtajaakin. 

Pelinjohtaja joutuu usein vastaanottamaan paljon kritiikkiä, toiveita ja vaatimuksiakin pitkin kampanjaa. Toivon mukaan automaattisen pelin jälkeen huikatun “kiitti pelistä” fraasin lisäksi onkin hyvä ajoittain tarkentaa, mikä pelissä oli erityisen kivaa. 

Kehuilla voit myös kannustaa muita jatkamaan sitä juttua mistä tykkäät. Toivotusta toiminnasta kehuminen on itseasiassa usein tehokkaampaa kuin ei-toivotusta toiminnasta sanktiointi, jos halutaan vaikuttaa toisten käytökseen.

Pelaa pelin hengen mukaisesti

Varmista, että pelaat samaa peliä kuin muutkin: pidä mielessä seikkailun teemat, pelimaailma ja säännöt. Käytä niitä aktiivisesti pelissäsi. Pelinjohtaja usein kertoo, onko hänellä ajatuksena vetää vauhdikasta selviytymiskamppailuja vai hienovaraista mysteerinratkontaa – älä siis tee hupsua transformeriautoa hahmoksesi historialliseen hovijuonittelupeliin. 

Jotkut peliporukat tykkäävät kilpailla keskenään, toiset vannovat yhteistyön nimeen, toiset tykkäävät vaihdella tätäkin. Ei kannata olettaa, että edes saman pelinjohtajan eri pelit ovat aina samanlaisia. Pelityylistä on hyvä jutella yhdessä koko porukan kanssa: jos yksi pelaajista haluaa tunnelmoida ja toinen hassutella, tulos voi olla, että kaikilla on tympeää ellei asiasta puhuta. 

Ja jos pelin henki ei miellytä, älä yritä väkisin muuttaa sitä, vaan juttele asiasta avoimesti. Kaikki pelit eivät maistu kaikille ja se on aivan ok! Jos et halua pelata peliä, älä tule peliin! Jos tulet peliin, pelaa pelin hengen mukaisesti!

Lopuksi

Nämä tässä kuvatut kolme asiaa tekevät minut pelinjohtajana hyvin iloiseksi. Kiinnostus, positiivinen palaute ja pelin hengen kunnioittaminen ovat minun vetämieni tarinavetoisten pelien parasta polttoainetta. 

On kuitenkin täysin mahdollista, että juuri sinun pelinjohtajasi kaipaa jotain aivan muuta. Ehkä te pelaatte sääntöraskaampaa taktiikkavääntöä, jonka sujumisen kannalta olisi tärkeää, että kaikki pelaajat tuntevat oman hahmonsa säännöt hyvin? 

Tässä kuten monessa muussakin sosiaalisen harrastuksen aiheessa vastaus löytyy lopulta vain kommunikoimalla.